Ples Planeta 14.12. –20.12.2020

Mesec je najčešći nosilac događaja u toku jedne nedelje jer je upravo Mesec najbrži u svom kretanju, za dvadeset i osam dana prođe ceo zodijački krug. U proseku se oko dva i po dana zadržava u jednom znaku, a za nedelju dana pređe jednu četvrtinu zodijačkog kruga. Mesec je naša duša, a naša duša reaguje na stvari koje nam se dešavaju, nesvesni deo nas, na sve ono što nam se dešava a ne zavisi od nas.

Nakon dve nedelje od kada smo imali pomračenje Meseca, za vreme punog Meseca kada se zemlja našla između Meseca i Sunca, u ponedeljak u 17:16 desiće se pomračenje Sunca, pojava koja se dešava kada, posmatrajući sa zemlje Mesec potpuno ili delimično zaklanja Sunce. Pomračenje Sunca ukazuje na promene koje ćemo našim svesnim delom izazvati, promene koje će se desiti pod uplivom sopstvene volje. Samo pomračenje se dešava na 23. stepenu znaka Strelca, u znaku koji u nama budi optimizam i volju za bolje, lepše, pametnije. Sam vladar je Jupiter koji kao da već stoji na zadnjem stepenu znaka Jarca i već preumoran od ograničenja, forme i dosta mu je strpljenja, ukazuje da ovo pomračenje za nas predstavlja jedan kraj, neki završetak, kako je svaki kraj upravo i početak, pred nama je period od šest meseci koji će biti obeležen upravo energijom za nešto novo, drugačije, originalnije. Pre nego što stigne do Sunca, Mesec će napraviti par aspekata, od kojih se na trenutak možemo osetiti prevareno, isprovocirano ili euforično. Svaki od njih je važan jer samo iz takvih osećanja smo sposobni da delujemo.

Posle uzbudljivog ponedeljka, utorak je pod uplivom trigona između Merkura i Marsa, pa baš kao što to i dolikuje nakon sjajnih spoznaja, kreće bujica reči, želja da pitate, da se informišete, da saznate, da dosađujete sve dok ne dobijete odgovor ili pristanak.

Istog dana Venera još uvek iz znaka Škorpiona pravi sekstil sa Jupiterom i ubrzo posle toga sa Saturnom, kao poslednji poljubac ljubavniku, donosi konačnu odluku o pripadanju ili oslobođenju jer u popodnevnim satima prelazi u znak Strelca. Ovo je i simbolika promena u odnosima, pa će mnoge veze osetiti olakšanje, međusobno razumevanje i radost.

Sreda je dan bez planetarnih aspekata, samo Mesec koji je od juče u znaku Jarca stiže do Plutona i nosi u sebi neku tugu i sećanje na prošlost. Dan za tišinu.

Četvrtak je izuzetno važan dan, jer Saturn konačno posle tri godine svog boravka u Jarcu, prelazi u znak Vodolije. Saturn vlada i znakom Jarca i znakom Vodolije, tako da će njegovo dostojanstvo i ovde biti jako, razlika je u sistemu vrednosti, odnosu prema zakonima i formi, ako smo naučili lekcije strpljenja, mudrosti, odricanja i poštovanje granica, prelazimo na viši nivo koji nas vodi u oslobođenje od sopstvenih ograničenja. Ovo je znak koji nas intelektualno uzdiže, inspiriše i otvara prema svetu bez ropstva.

U toku dana, i Mesec prelazi u znak Vodolije, pa se time samo pojačava snaga Saturnovog prelaska.

Petak je povoljan da završite neke započete pregovore, poslove i planove.

U subotu je još jedan važan događaj koji će obeležiti narednih godinu dana, a od ponedeljka i narednih dvadeset godina. Prelazak Jupitera iz znaka Jarca u znak Vodolije, posebno što je Jupiter bio godinu dana u znaku svog pada. Jupiter je planeta učenja, blagostanja, dobronamernosti, diplomatije, istine, lojalnosti, optimizma i mudrosti, sve te vrednosti su bile u padu u proteklom periodu, prelaskom u znak idealizma, humanosti, reforme pa i pobune, počinje period borbe za sve što Jupiter kao najveći benefik jeste.

U nedelju će Sunce napraviti konjukciju sa Merkurom, idealan dan da pohvalite svoju decu, da zapišete neke nove ideje.

Ove nedelje će biti aktivna zadnja dekada*, znakova Strelac, Blizanci, Device i Ribe. Posebno će se aktivirati prva dekada vazdušnog trigona Vodolije, Blizanci i Vage.

Dekada* predstavlja deset stepeni nekog znaka. Svaki znak je predstavljen sa trideset stepeni, koji su ujedno i dani pod vladavinom određenog znaka. Kada Sunce uđe u znak Strelca koje se dešava oko 21. novembra, tu ostaje do oko 22. decembra. Prva dekada se smatra i prvih deset dana tog znaka, znači do 2.12., druga dekada je sledećih deset dana do 12. decembra, a treća se odnosi na sve osobe koje su rođene od 12. 12. pa do 22.12.