Ples Planeta 20.12. – 26.12.2021

Kad ceo dan provedem u kuhinji, u spremanju hrane ne samo za taj dan, nego za neki naredni period, tačno znam da je Mesec u Raku. Sa tim Mesecom upravo i započinjemo ovu nedelju. Lepo je biti u svom domu, u krugu porodice, uživati u mirisima iz kuhinje, spremati kolače, obradovati nekog nečim iz domaće kuhinje.

Prvi dan, ponedeljak nas dočekuje sa dva aspekta, obe planete lične, predstavljaju svesni deo nas i iz tog razloga je ponedeljak važan da dobro razmislimo i da se bavimo činjenicama, Merkur u trigonu sa Uranom, uglavnom našu inteligenciju stavlja na viši nivo i zahteva od nas da budemo pametni, inovativni, originalni i oslobođeni predrasuda. Ovom aspektu se pridružuje Sunce u sekstilu sa Jupiterom i čini da budemo i mudri. Svaka odluka ovog dana, vodi nas u rast i širenje, donosi lakoću u komunikaciji, spaja nas sa mudrim i nesebičnim osobama. Ovo je dan pun optimizma, iskoristite ga na pravi način, nemojte previše pričati, slušajte.

U utorak popodne u 16:59 je zimski solsticij, najkraći dan u godini, najduža noć, početak zime, prelazak Sunca u znak Jarca. Dan koji možemo slaviti kao ponovno rođenje svetla jer će dani postepeno biti duži. Sada kada smo kroz znak Strelca postavili cilj i viziju, prelaskom u znak Jarca, važno je da se dovedemo u red i da se u potpunosti usredsredimo na rad. Kako je ovo period kada se menja energija, potrebno je da odredimo na koji način želimo da idemo ka svojim ciljavima, šta je za nas važnije, jer time se bavi znak Jarca, materijalno, priznanja, društvani status ili je to put duhovnosti i odricanja u korist ličnog blagostanja.

Petak je dan važan ne samo za ovu nedelju već za celu godinu. Treći po redu posle februara i juna ove godine, kvadrat između Saturna i Urana, ovaj put je Saturn direktan a Uran retrogradan. Ovaj aspekt spaja tri izazovna aspekta koja nas prate od 2020. godine, Saturn konjukcija Pluton u januaru 2020., Jupiter konjukcija Saturn u decembru 2020. i Saturn kvadrat Uran u februaru 2021. Glavni učesnici su znak Bika i znak Vodolije, ovaj prvi govori o sigurnosti i materijalnom dobru, a Vodolija o promeni, neizvesnosti, slobodi i o odlasku u nepoznato. Saturn i Uran su takođe potpuno suprotne energije, Saturn je red, disciplina, strpljenje i čekanje, a Uran je revolucionaran, nagao i otvoren za promene. Na kraju i na ličnom i na kolektivnom nivou treba da težimo kompromisu, koliko je potrebno biti revolucionaran, eksplozivan i otvoren za novo, a da se sačuvaju tradicionalne vrednosti i ispoštuju norme? Na taj način ćemo poboljšati svoj život ali i svet u kojem živimo.

Na kraju nedelje u subotu će Venera ponovo ali sada u svom retrogradnom hodu zagrliti Plutona, staviti nas u iskušenje kada su ljubavni odnosi u pitanju, mnogi će doživeti izvesna razočarenja, kroz probuđene strasti i nesvesnih osećanja.

U nedelju će Merkur u sekstilu sa Neptunom sanjati slatke snove i pisati o ljubavi.