Ples Planeta 30.05.2022 – 05.06.2022

Ova nedelja je bez planetarnih aspekata, po tome je možemo smatrati nešto lakšom, manje aktivnom, manje izazovnom, Mesec ovu nedelju započinje u Blizancima i u toku nedelje prolazi kroz znakove Rak i Lav.

U ponedeljak u 12:30 na 10. stepenu u znaku Blizanaca se sreću Sunce i Mesec u konjukciji, što je ujedno i Mlad Mesec. Vladar ovog Mladog Meseca je retrogradni Merkur u kvadratu sa Saturnom, a istovremeno imamo i konjukciju Marsa i Jupitera, znak Blizanaca koji govori o mogućnosti da svojim razumom i jasnim razlikovanjem šta je dobro, a šta nije dobro za nas, možemo da uskladimo svoje postupke. Osećamo nalet energije i optimizma (Mars konjukcija Jupiter) međutim teško se odlučujemo ( Merkur kvadrat Saturn), trošimo previše enregije na razmišljanje, planiranje i razgovor o tome šta bi moglo, kad bi moglo, da li bi moglo…ili šta bismo mogli, umesto da zaista nešto uradimo. Važno je sakupiti informacije, iskoristiti znanje, delovati dosledno i s ljubavlju, uskladiti jedno s drugim.

Iako nemamo planetarne aspekte, planete su aktivne ovaj put kroz svoje kretanje, Merkur će usporiti, napraviti pometnju već u skladu sa svojom simbolikom okretanja, usporavanja sada iz retrogradnog hoda u direktan, pozavršavati sve što je zaostalo. Okreće se u znaku Bika na zanimljivom 26. stepenu, na kojem se nalazi fiksna zvezda Algol, zvezda koja se povezuje sa mitom o Meduzi, jednoj od tri sestre Gorgone, koja je na glavi umesto kose imala zmije i svako ko bi je pogledao pretvorio bi se u kamen. Sam uticaj zvezde se uglavnom tumači kao destruktivan i često se dešava da nas odvede na neku stranputicu. Planeta koja se nađe u konjukciji sa Algolom, nije uvek svoja i može delovati ekstremno dobro ali isto tako i ekstremno loše, na nebu se vide dve zvezde koje se preklapaju, jedna sjajna bela i jedna crvena, kroz ovo preklapanje deluju promenljivo, a sa Merkurom preklapa se upornost i suzdržanost ali i nemogućnost da se prećuti onda kada je neophodno da svoje mišljenje zadržimo za sebe.

Druga planeta koja je aktivna i koja se sad iz direktnog hoda okreće i prelazi u retrogradni hod je Saturn, kako je to za njega prirodno, ulazimo u period opraštanja od svega što nam nije potrebno u životu i od onoga što se ne uklapa u naš nivo svesti. Znak Vodolije je znak slobode i oslobađanja, Saturn je u svom sedištu, na proveri je sve što nas drži zarobljene, sve što nas sputava, svest o tome da je došlo do kraja, raduje nas ali i rastužuje.