Ples Planeta 26.12.2022 – 1.01.2023

Poslednju nedelju u 2022. godini započinjemo bez planetarnih aspekata. Mesec je u Vodoliji u aspektu sa Marsom, sa Saturnom i Uranom, ponedeljak je dan kada ćemo se dvoumiti, ići korak napred i dva koraka nazad, predomišljajući se šta više vredi, ono što nam je poznato i očekivano ili je potrebno da budemo otvoreni za nešto novo, po ceni da izgubimo određenu sigurnost.

Ove nedelje glavnu ulogu nosi Venera, planeta lepote, harmonije, odnosa i radosti. Ona će biti u aspektu sa svim planetama koje će ove nedelje praviti određeni aspekt. Venera je u znaku Jarca i teži poverenju, stabilnosti, odanosti i sigurnosti. Prvi aspekt u sredu, sa Neptunom, podstiče ljubav, odanost i blagost. Ovaj dan je posebno povoljan za kreativnost, za stvaranje lepote svuda oko nas.

U čevtrtak će Venera i Merkur napraviti konjukciju, istog dana kada se Merkur okreće i prelazi u retrogradni hod. Sjedinjuju se osećanja i mišljenje, posebno je važno da uskladimo svoje misli čak i u onim oblastima za koje mislimo da su iza nas, ovo je period ponavljanja i popravljanja izgovorenih reči.

Merkur je poznati krivac, kada se nađe u svom retrogradnom hodu od 29.12. sve do 18.01., sve vreme ostajući u znaku Jarca, što znači da ćemo se najviše baviti pitanjima prava, prikladnosti važećih pravila, zakona i standarda. Već po pravilu u toku ovog perioda ne preporučuje se potpisivanje ugovora ili realizacija nekih većih kupoprodajnih projekata, nedostatak informacije, pogrešna informacija, lažni ugovori su problemi koji se mogu pojaviti kao poteškoća. Sa druge strane povoljno je za ono što se ponavlja, ponovni izlazak na ispit, ponovno apliciranje za neki posao, ponavljanje nekih zahteva koji su bili odbijeni. Ako u ovom periodu pokrenete nešto, ili vam se desi npr. otkaz, odbijenica…možete pretpostaviti da će se ista stvar povući ili ipak iz drugog puta realizovati.

Za doček Nove godine po pravilu imamo Sunce u znaku Jarca, a na Ascedentu znak Vage, Venera kao vladar ovog horoskopa je u konjukciji sa retrogradnim Merkurom i u konjukciji sa Plutonom, ulazimo u Novu Godinu vrlo strastveno i sa dubokim osećanjima, koja nas trebaju podsetiti na samopoštovanje. Kontakt ove dve planete vrlo često donosi i sudbobnosne susrete, jake, neobjašnjive strasti, ispade, delovanja, koja su nekada posledica unutrašnjih, potisnutih strahova.

„Nadnio sam se nad njeno lice i gledao duge sjenke trepavica na oblim, mekim jagodicama. Njen dragi lik je odgonio utvare iz sna, i prijeteće oči iz jave. Imam nju, oni me se ne tiču.“ Meša Selimović