Atmakaraka – Želja Duše

Želja da se duša ponovo rodi, želja duše da se suoči sa najvišim stepenom karme predstavljena je planetom na najvišem stepenu bilo kog znaka u našem natalnom horoskopu. Atmakaraka ili potreba duše je naziv za jednu od sedam planeta koja je signifikator želje, ispoljavanja i lekcije vezane za život koji živimo.

Karmička astrologija je veoma važna grana astrologije koja je pre svega metafizička i bavi se pitanjem postojanja. Ako natalna astrologija objašnjava šta je ono što se događa u životu, a prediktivna kada će se to desiti, onda je cilj karmičke astrologije da objasni zašto se to dešava.

Atmakaraka je izraz koji potiče iz Đotiša, indijske astrologije. Atma je čista svetlost, deo Božanskog u nama. Svetlo koje je smešteno u našem srcu. Atmakaraka planeta označava dušu, a periodi te planete donose duhovne spoznaje. Te duhovne spoznaje, usvajanje znanja i lekcija vrlo često dolaze kroz neugodna ili teška životna iskustva. Ako je u životu sve dobro onda nemamo osećaj da nešto treba promeniti i nema rasta i napretka. Ako smo u nekoj situaciji koja predstavlja određenu poteškoću mi želimo da je prevaziđemo i upravo na taj način se menjamo, rastemo i napredujemo.