Ples Planeta 10.07.2023 – 16.07.2023

Ovu nedelju započinje opadajući Mesec u znaku Ovna, u trigonu sa Venerom u Lavu, što nam ujedno donosi i vrlo optimističnu nedelju jer opadajući Mesec znači i završetak jedne faze, znači i iskustvo prethodnog perioda, znači i da sad imamo dovoljno snage da završimo započeto.

Ponedeljak aktivira Merkur u aspektu sa Neptunom i u aspektu sa Plutonom, prvi nam donosi osetljivost ali i naglašenu intuiciju, ujedno aktivirajući i kreativnost kao i duhovnost. Ovaj drugi je kao i svi spekti sa Plutonom više drama unutar nas samih i večito pitanje, šta treba da otpustimo, da li treba da započnemo nešto ponovo, iz početka, koji su to strahovi i blokade u našim mislima, koje nam ne daju da se oprostimo od nekih starih šablona i verovanja. Ovaj aspekt je dodatno uznemirujuć jer istog dana Merkur menja znak i iz Raka prelazi u Lava, u utorak, sada jedan unutrašnji, zreo ili bolje rečeno sazreo razgovor sa samim sobom, izlazi na scenu, misli se pretvaraju u reči, koje iako korisne mogu za neke biti i izuzetno osetljive, lako možemo povrediti druge upravo kroz borbu za neku svoju ideju, potrebu. Najvažnije je postaviti temelj za ono što je nama važno, pa čak iako kroz to možemo izgubiti neke kontakte.

U ponedeljak, naš pokretač akcije, Mars takođe menja znak i iz Lava prelazi u zemljani znak Device. Sa Devicom je energija usmerena na rad, na realizaciju, na stvaranje, na konkretno. Ovo nije period odmora, ovo je period delovanja. Naravno sa Devicom je uvek tema i zdravlje, pa je idealno vreme za zdrave aktivnosti, ishranu, organizaciju.

U sredu Severni Mesečev čvor izlazi iz znaka Bika i prelazi u znak Ovna gde će boraviti narednih godinu i po, sve do februara 2025. krećući se unazad. Istovremeno Južni Mesečev čvor prelazi u znak Vage. Ove dve tačke predstvaljalju mesto gde se putanja kojom se mesec kreće, sreće sa putanjom sunčeve zamišljene orbite. Ove dve tačke su tačno jedna nasprem druge, tako da aspekt neke planete prema severnom čvoru ujedno znači i aspekt prema južnom. Sada je važno osloboditi se zavisnosti od drugih, uzimajući u obzir da znak Ovna predstavlja inicijativu, hrabrost, ambiciju, Mesečev čvor u Ovnu može nas podsetiti na karmički cilj ili izazov povezan sa ovim osobinama. Treba da razvijemo više samopouzdanja, da brže donosimo odluke i da nam lični interes postane prioritet.

Na kraju nedelje, harmonični aspekt Sunca i Urana, nam pomaže da promene i nemirnu energiju iskoristimo u svoju korist stvarajući više slobode.