Ples Planeta 21.08.2023 – 27.08.2023

Izazovna nedelja pred nama. Osim što je retrogradna Venera, ona je i u znaku Lava, pa šta god da nam se dešava u odnosima, ništa ne vredi ako se to ne sazna. Prvi planetarni aspekt za ovu nedelju je kvadrat između dve planete benefika Venere i Jupitera, što sreće što preterivanje u svakom smislu, pa kako kome. Ovaj aspekt se dešava u fiksnim znacima Bika i Lava, čija osnovna crta jeste tvrdoglavost i otpor prema promenama. Ovaj aspekt je drugi po redu od kada se Venera kreće retrogradno, dok se treći dešava 17. septembra. Obe planete su povezane i sa finansijama, pa ovde treba voditi računa da ne precenimo svoje mogućnosti, da se ne zadužimo previše.

Istog dana ćemo imati opoziciju Marsa iz znaka Device, prema Neptunu u znaku Riba. Ova energija nam služi jedino ako naša aktivnost nosi kreativnu crtu ili smo duhovno orijentisani, u svakom drugom smislu naše aktivnosti gube na jasnoći i čini nam se pomalo besmisleno ono što smo započeli, možda ćemo morati uložiti previše rada u nešto da bi nam se na kraju isplatilo.

U sredu prepodne 23.08. u 11:01 Sunce prelazi u znak Device, počinje tridesetodnevna vladavina ovog znaka. Ono što učimo kroz ovaj znak su obaveze, rad, učenje i urednost. Vreme je da se naprave zalihe, da se oberu plodovi, vreme je da se dobro organizujemo, da počnemo da brinemo o svom telu i zdravlju, da izbalansiramo i telo i duh i osećanja. Period Sunca u Devici je i veliko spremanje, zadržavanje samo onih stvari koje su nam zaista potrebne. U negativnom smislu, ovaj znak voli da sakuplja stvari, stvarajući nered, što se manifestuje kao nered u kući – nered u glavi. Sklonost kritikovanju neće zahvatiti samo našu bližu okolinu, može se desiti i da sami sebe kritikujemo, preispitujemo, posebno ono na šta smo trenutno skoncentrisani.

Merkur je već neko vreme u Devici, pa nećemo ni primetiti da mu se Sunce pridružilo, već neko vreme analiziramo svoja razmišljanja, delovanja, odluke. U sredu 23.08. ulazimo u još jednu bitku sa retrogradnim Merkurom, koji će u tom kretanju ostati sve do 15.09., ovo je treći i pretposlednji put za ovu godinu. Kako je ovo period kada ne razmišljamo trezveno ili zaboravljamo nešto što je važno, korisno je izbegavati donošenje odluka, potpisivanje ugovora, kupovinu većih stvari. Za sve one koji inače natalno imaju retrogradnog Merkura ovaj period deluje drugačije, nekad čak može da bude i izuzetno koristan. Već po pravilu u ovom periodu cveta sve što se ponavlja, u ovom periodu se polažu ispiti na koje smo već izlazili, sada je moguće pronaći izgubljene stvari i sl.

Na kraju nedelje ćemo doživeti i najteži deo vezan za ovu nedelju, Sunce u opoziciji sa Saturnom i Mars trigon Pluton.

Ovi aspekti nam donose osećaj da smo u nečemu ograničeni, da se bojimo promene i da je potrebno da se umirimo čak i kada to izgleda nemoguće. Nismo uvek spremni da se ponašamo disciplinovano kada uvidimo da se krše pravila na svakom koraku, osećaj da smo prevareni ili da nas lažu može izazvati dodatne sukobe i celu situaciju učiniti još manje ostvarljivom.

Ubrzo posle aspekta sa Plutonom, Mars prelazi u znak svog izgona, u znak Vage gde vlada sve što je njemu strano, on ne poznaje diplomatiju, lepotu i ne robuje estetskom. Sa druge strane, imaće potrebu da ulazi u odnose, pa čak i da bude pomirljive prirode. Najbolje od Marsa u znaku Vage je direktna diplomatija, realizacija kontakata koji nam se već davno vrzmaju u glavi.