Ples Planeta 2.10.2023 – 8.10.2023

Ove nedelje glavnu ulogu nosi Merkur, čak i kada nije retrogradan, Merkur je zadužen za naše misli koje u zavisnosti od aspekata ili pozicije u nekom znaku donosi različita iskustva. Znak Device u kojem se još uvek nalazi Merkur je znak njegovog sedišta i egzaltacije, znači ovde postavljen nam donosi svako dobro, misli su organizovane, pravi se red, puno se uči, govori pametno ali je ovo znak i koji usporava, stvara određenu nesigurnost kroz stalno preispitivanje, da li smo dovoljno spremni, da li smo naučili sve što treba, ovaj znak zna i ume ali nema dovoljno snage da realizuje, nema dovoljno samopouzdanja. U ponedeljak prvi planetarni aspekt Merkura sa Neptunom, dodaje na tu nesigurnost znaka Device, ovo je susret racionalnog sa iracionalnim. Nema tu jasnih misli, sve se zamutilo, nema šanse za neku odluku, sve ok se ne razbistri. A bistrina je upravo ono što nam racionalna misao može dati. Već sledeći dan Merkur se sreće i sa Plutonom, koji nas uvek suočava sa potisntim strahovima. Princip je uvek isti, pogledaj u sebe, razjasni šta te plaši, eliminiši to što te blokira, postavi jasnu sliku i realizuj. Snaga ovog aspekta je ogromna.

U četvrtak nakon dva meseca Merkur prelazi u znak Vage, ide u balans i u diplomatsku efikasnost. Ovde nema mesta za nesporazume i konflikte, ovde se teži dogovoru, izvinjenju, sporazumu. Lep period pred nama da se svi nesporazumi i konflikti iz prethodna dva meseca razreše. Malo smeta ovaj Mars u znaku Vage da bi sve bilo u potpunosti efikasno, neki sudski procesi bolje da se odlože do posle 12.10. kada Mars izađe iz znaka Vage.

U utorak Lilit prelazi iz Lava u znak Device. Lilit kao najudaljenija tačka u lunarnoj orbiti, nije ni planeta, ni planetoid ali jeste senzitivna tačka u našem horoskopu koja zrači posebnom energijom, energija koja je suprotna od majčinskog i zdravog ženskog principa, Lilit nas pokreće na neobuzdanu strast, na erotsko i seksualno, koje nema ništa od senzualnog. Pozicija u znaku Lava odnosila se na ego i individualnost, ponekad i na sklonost da se ponos stavi iznad strasti, da se sve pretvori u problem, u skandal, da se objavi, da se bude u centru pažnje gde nije jedna preljuba ne može ostati tajna.

Sada sa prelaskom u znak Device, ulazimo u analizu. Seksualnost i strasti su možda jedina stvar koju ne treba previše analizirati. Objasnite to jednoj Devici koja se plaši svega i upravo je to energija koja će nas pratiti u narednom periodu, mnogo je potrebno da uopšte dođe do varnica a sa druge strane jako je malo potrebno da se strasti ugase. Sve možemo posmatrati i kao prednost i kao nedostatak. Kao što sam rekla što manje analize može biti od koristi ali isto tako korisno je uvesti malo reda u naše emocije kada su partnerski odnosi u pitanju.

Na kraju, Mesec se kreće od znaka Bika do znaka Lava, sada je u fazi opadanja, u petak ulazi u svoju poslednju fazu i priprema se za solarnu eklipsu. Vreme je da se neke nedoumice razreše, potvrde i da se odlučimo na kraju za ono što neće povrediti ni nas a ni drugu stranu. Vreme je da se izborimo za svoju ličnu slobodu pa čak i po ceni da izgubimu neku sigurnu oazu. Ne moraju se sve ideje realizovati ali se može selektovati, napraviti lista prioriteta.