Ples Planeta 4.12.2023 – 10.12.2023

U ovoj nedelji započinjemo baš kao što smo završili prethodnu, sa aspektom Venere. Posle aspekta sa Plutonom, Venera menja znak u Škorpiona, gde ona može da živi svoju strastvenu prirodu. Veze sa ovom pozicijom postaju intenzivne, strasti naglašene ali do izražaja dolazi i ljubomora i posesivnost. U skladu sa znakom Škorpiona i veze mogu doživeti transformaciju, neke krajeve ili neke početke, u svakom slučaju period u kojem će glavna tema biti ljubavni odnosi. Erotika, senzualnost i seksualnost pre svega.

Sa prelaskom u znak Škorpiona, prvi aspekt koji će napraviti Venera je trigon sa Saturnom. Venera predstavlja odnose, ljubav, senzualnost ali i vrednosti i sigurnost. Sa Saturnom se teži trajnosti ali kako imamo aspekt u vodenim znacima osećajnost je naglašena, pa istovremeno govorimo i o prolaznosti jer tu osećanja lako nastaju ali i lako nestaju.

U sredu Neptun postaje direktan, u toku njegove retrogradnosti, od 30. juna do sada, bilo je neophodno ponoviti, ponovo iskusiti određena duhovna iskustva ali i zablude i iluzije. Sada u njegovom direktnom hodu duhovni razvoj, vrednosti poput saosećanja i empatije nastaviće se razvijati. Važno je da ne budemo pasivni, posebno kada se radi o nama samima, ne treba stvari prihvatiti onakvima kakve jesu.

U petak će još jedna lična planeta pored Venere biti aktivna, Merkur će napraviti trigon sa Jupiterom, ovde su aktivni zemljani znaci, (Bik, Devica i Jarac) pa samim tim i sigurnost, povoljna prilika za bolji posao, za dobru poslovnu priču, promišljeno ulaganje, nešto što se odnosi na duži period, neko dugoročno planiranje.

Na kraju nedelje opet Venera, sada u opoziciji sa Jupiterom, svi aspekti sa Jupiterom predstavljaju rast, širenje. Zanimljivo je da su ovde aktivni fiksni znaci, Bik, Lav, Škorpion i Vodolija, jedna strana hoće da zadrži stabilnost, dok druga strana insistira na intenzitetu i strasti. Upravo nas ta različitost spaja, pa je sada pitanje koja strana će prevagnuti i po tome u kom pravcu će se kretati određeni odnos. Ovaj aspekt pokreće i aferoidne odnose, pa se i tu mogu očekivati različiti pogledi na situaciju u kojoj se nalaze partneri.