Ples Planeta 11.12.2023 – 17.12.2023

Zamalo da imamo jednu mirnu nedelju bez nekih ozbiljnijih planetarnih aspekata. Planove će nam pokvariti već svima dobro poznati retrogradni Merkur koji će od ponedeljka da se zaustavi na osmom stepenu znaka Jarca i onda od četvrtka će da uđe u svoju retrogradnost. Merkur u znaku Jarca je vrlo temeljan i odgovoran, ovde su naša razmišljanja zaokupljena nekim ozbiljnijim temama i baš iz tog razloga ova retrogradnost nas vraća na neke teme koje nam nisu udobne, o kojima ne volimo baš puno da razmišljamo a još manje da o njima pričamo. Biće tu i nekih dilema oko posla, oko radnog mesta, da li nam odgovara, da li našem poslodavcu odgovaramo. Ovde je pre svega reč o našim dugoročnim planovima, koje ćemo moći još jednom da sagledamo i od polovine januara da se aktiviramo kroz konkretno delovanje. U toku ove faze Merkur će se vraćati ponovo u znak Strelca, pa će ujedno to uneti malo više entuzijazma i veru u naše planove. Na kraju sa Merkurom i dalje važi da ne ulazite u neke pregovore, potpisivanja ugovora, prodaju, kupovinu, čuvajte se prevara i provalnika. Retrogradni Merkur će biti najintenzivniji baš u vreme Mladog Meseca pa će njegov uticaj biti intenzivniji. Kardinalni znaci lako pucaju, lako se iznerviraju, u trenutku planu, pa se sklanjajte od Ovna, Raka, Vage i znaka Jarca.

Ponedeljak započinjemo sa lepim aspektom Merkura i Venere pa eto nekih izgubljenih ili dugo čekanih ljubavnih poruka. Istog dana će se osetiti i aspekt inkonjukcije Sunca i Urana, pa može da se desi da ste predugo čekali na tu poruku ili izjavu i da ovaj put ima neki drugačiji uticaj, ovo može biti i kraj nekih odnosa, ovo može biti i poruka koja nas obaveštava da treba da donesemo odluku o tome šta nam je važnije, sigurnost ili sloboda.

Mlad Mesec se odigrava na 21. stepenu znaka Strelca i u intenzivnom je kvadratu sa Neptunom. Ovo je povezivanje sa duhovnim, težnja za jedinstvom, suptilnost, sklonost da se idealizuje ali isto tako postoji opasnost od iluzija, od prevare, od preterane čežnje za idealnim. Ovaj period će nas pokrenuti da ipak pokrenemo potragu za vizijom, potragu za idealnim. Dispozitor je Jupiter u Biku, pa smo i mi sami pokrenuti potrebom da povećamo kako ličnu vrednost tako i našu materijalnu vrednost. Ovde je uključen i partnerski odnos, kao i povezivanje sa osobom koja nas vidi na pravi način, poštuje i ceni naše vrline.

Mesec se kreće od znaka Strelca do znaka Riba i uglavnom neće praviti neke izazovne aspekte, ove nedelje aktivni su osim kardinalnih znakova i promenljivi, pa će se njima dešavati i najveće promene i izazovi, znakovi Strelac, Ribe, Blizanci i Devica.